G.R.A.C.E: 5 stappen om te helpen jouw persoonlijke richting en pad te kiezen

In de complexe wereld waarin we leven met al die verwarrende boodschappen, tegengestelde meningen en gebeurtenissen die voor meerdere uitleg vatbaar zijn, kun je gemakkelijk verdwalen.

We missen overzicht en helderheid. Wat is waar? Hoe bepaal ik mijn eigen positie? Terwijl alles beweegt in de wereld en alles op elkaar reageert, wordt van jou gevraagd je eigen pad en richting kiezen. Hoe doe je dat? En vooral: hoe zorg je dat de keuzes die je maakt vanuit jouw eigen innerlijk komen en niet steeds een reactie zijn op wat er om je heen gebeurt?  
ICF Coach en TEDx spreker Anne Barry Jolles heeft een instrument ontwikkeld dat je daarbij helpt.

Het zijn 5 stappen, in de vorm van vragen, die samen het woord G.R.A.C.E vormen (Gratitude, Release, Accept, Challenge, Embrace). Het woord ‘grace’ is makkelijk te onthouden en kun je steeds met je meedragen. Beantwoord de vragen bij elk van deze stappen maar eens. Schrijf jouw antwoorden op en je zult ontdekken dat je richting krijgt en er een voetpad ontstaat.

Gratitude

Waar kan ik dankbaar voor zijn? Wat heb ik wel? Welke kwaliteiten heb ik van Nature meegekregen? Welke lessen heb ik geleerd? Welke ervaringen draag ik altijd bij me en hebben me sterker gemaakt? Als je er even voor gaat zitten kun je veel positieve dingen noemen die je blij, sterk, gelukkig en dus dankbaar maken.

Release

Wat moet ik loslaten? Waarom houd ik eraan vast en van wie moet dat? Wat heeft geen functie meer, en zit me eigenlijk in de weg?

Accept

Wat is er in mijn leven dat om acceptatie vraagt? Waartegen verzet ik mij steeds, wat blijft mij vragen om er gewoon in mee te gaan?  Wat weerhoudt mij daarbij? Wat kan er gebeuren als ik me  door de ontwikkeling laat meevoeren?

Challenge

Wat is mijn volgende stap? Welke stap wil ik maken? Welke uitdaging die voor me ligt, wil ik aanpakken? De stap kan groot zijn of klein, alles is oké.  Een kleine stap of een grote stap, ze zijn evenveel waard.

Embrace

Welke kans en mogelijkheid wordt me geboden, waar wil ik vol voor gaan? Waarom heeft die kans zo’n aantrekkingskracht? Wat maakt de mogelijkheid in mij wakker? Wat appelleert zodanig dat ik eraan wil beginnen?

Dankbaar zijn voor wat je hebt en waarop je kunt bouwen; het loslaten van dingen waar je toch geen invloed op hebt; de mogelijkheden en kansen zien die voor je liggen: het zijn elementen die je nodig hebt om de regie in je leven te pakken. Eigen regie is belangrijk om met vertrouwen nieuwe stappen te kunnen zetten.

Paul Hannema


Paul TeeuwenArie Kooijman en Paul Hannema hebben een nieuw programma ontwikkeld dat je in enkele stappen verder brengt in het meer leven en werken vanuit je waarden. In een intensieve workshop van vier dagen in Italië helpen we je samen met 10-20 gelijkgestemden tot de kern te komen. Voor uitgebreide informatie en het programma: Time for Tuning.