“Je werk is misschien wel eerder een plek om jezelf te verliezen dan om je te vinden” (David Whyte)

De zin “Je werk is misschien wel eerder een plek om jezelf te verliezen dan om je te vinden” heeft iets provocerends. Jezelf in je werk verliezen is toch fijn? Maar David Whyte bedoelt iets anders. Je werk (als plek) heeft een enorm aantal factoren met zo’n grote verleidingskracht dat ze met je aan de haal kunnen gaan.

Geld, de zichtbaarheid, status, ze appelleren aan diepe (soms) onbewuste verlangens. Als we niet oppassen vallen we er geleidelijk voor. En eenmaal bezweken, wil je er meer van. Uiteindelijk word je ongelukkig van precies datgene dat je aanbidt. David Foster Wallace illustreert het mooi:

“If you worship money and things, then you will never feel you have enough. Worship power, you will end up feeling weak and afraid, and in need of ever more power. Worship your intellect, being seen as smart, you will end up feeling stupid, a fraud, always on the verge of being found out.  Worship your body and beauty and sexual allure and you will always feel ugly. And when time and age start showing, you will die a million deaths before they finally grieve you.

Je kunt je zeker vinden in je werk en je baan de manier laten zijn waarop je al je talenten en kwaliteiten gebruikt om van betekenis zijn voor jezelf en anderen. Werk doen dat ‘er toe doet’ hoor ik vaker en vaker als coachvraag. Jezelf kennen, je bewust zijn van de keuzes die je maakt, je vaststellen wat je belangrijk vindt en dat bewaken zijn daarvoor de voorwaarden.

Hoe zit dat bij jou?  Wie is het, die op je werk verschijnt? Welke talenten heb je van Nature meegekregen? Wat zou je tot stand willen brengen?

Paul Hannema


Paul Teeuwen, Arie Kooijman en Paul Hannema hebben een nieuw programma ontwikkeld dat je in drie stappen verder brengt in het meer leven en werken vanuit je waarden. In een intensieve workshop van vier dagen in Italië helpen we je samen met 10-20 gelijkgestemden tot de kern te komen. Voor uitgebreide informatie en het programma: Time for Tuning.